Nunhead Half-House

stage 2 studies External Materials 5_addition5.jpg

Location: Nunhead, Southwark

An extended rear kitchen/diner and loft bedroom space was created for an Edwardian 'half-house' owned by a young and growing family.

 

A new dining space was located next to the garden and was designed around an special antique cabinet that took a key position below a new skylight. The kitchen was repositioned to unlock an additional flexible family space at the centre of the house. To gain an additional quiet space, a new master bedroom was located in the loft space with a generous en-suite bathroom, and an additional desk space for home-working.

 

Zinc cladding, a robust material, is proposed to compliment the existing slate roof. The ground floor extension takes the form of a distinctive rear gable, reflecting the profile of the existing street elevation, and 'saw-tooth' profile charred timber cladding picks up on a granular detail of the existing Victorian brickwork. Both new elements are designed to compliment each other in colour tone and are constructed in using a timber structure to reduce the embodied carbon of the building.

1909_30AWaveneyAve_Stage 1_200714 - Pict