Church End

1233_Church End_Diagram_1233_PP300_Rende

Location: Neasden, Brent, London

Identified as one of LB Brent's key growth areas, Church End located in Neasden, presents a local centre which has been in recent decline due to lack of investment. The regular local open market, although popular, takes place within a car park behind the high street and poses health and safety risks. Working directly with Brent Council's regeneration team, a residential scheme of 34 homes with a ground floor enterprise space was developed to kick-start regeneration of the area.

 

The new development includes a new public square - a new flexible public space to house 50 market stalls. New stall structures were also designed along with associated storage space and toilet facilities for existing stall holders. Residential units are designed to Code for Sustainable Homes Level 4. Residents are provided with a both private and communal garden space to the rear of the building.

Completed for and on behalf of Mae. Images copyright of Mae.

Church End
Church End

The proposal turns the corner to reveal a new flexible public space designed to accommodate market traders

Church End
Church End

Shared communal green space within the courtyard and bike storage is provided for residents

Church End
Church End

The scale of the block steps down to mediate between the height of the new square and 3 storey existing buildings

Church End
Church End

A view of the new development and public square with market when arriving from Church Road